Wybór między kawą ziarnistą oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, którą daje nam producent. W jaki sposób w takim razie dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – zalety
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. W następstwie tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie poprawniejsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie odpowiedniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkowicie inaczej w wypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika powiązana z delikatnością powoduje, że nawet w najwyższym stopniu elitarny rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty
Kawa Kona Extra Fancy
Kawa mielona jest pierwszorzędną opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz w dalszym ciągu zależy nam na dobrej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki i po kilku minutach zdołać rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W doborze należytej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników artykułu i sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które niejednokrotnie może nas zmylić.